Het corona-virus lijkt alles op zijn kop te zetten. Nieuwe regels, minder sociaal contact en minder bewegingsruimte.

Maar wat nu als je een (jonge) pup hebt? Socialisatie lijkt van levensbelang, maar hoe doen we dat in deze periode? Daar gaan we je de komende weken bij helpen! Want gelukkig is socialisatie veel meer dan het fysiek contact maken met mensen en dieren of het opzoeken van drukke plekken. Deze situatie bied je juist de kans de socialisatie en opvoeding van je pup heel bewust aan te pakken. Zodat we naar een weerbare pup en/of jonge hond toewerken. Zoals wij ook vaak zeggen van “Super Puppy naar Toffe Hond”.

In overleg met de gemeente en het RIVM kunnen we gewoon les geven. Bekijk hier het aanbod.

De komende periode zullen we regelmatig tips, filmpjes etc posten op onze website en facebookpagina.

We helpen jullie ook in deze situatie met de opvoeden en socialiseren van je pup. Ook nu kun je de pup een goede start geven. #puppyweerbaarheid #corona

Speciaal voor de puppyeigenaren (klant of geen klant) plaatsen we regelmatig adviezen #puppyweerbaarheid. Om ook nu van jullie puppy een Super puppy te maken.

Puppy weerbaarheid – tip 1

Hoe zit dat nu met socialiseren van je puppy in deze periode? Hoe pak je dit handig aan? Gelukkig mogen we gewoon nog naar buiten en kan je dus ook met je puppy op stap. Voor nu wordt er wel gevraagd rekening te houden met een stukje social distancing. Maar dat is nog helemaal niet zo gek voor de opvoeding van je pup.

Vaak wordt onder socialisatie verstaan “het fysiek contact maken met andere dieren en mensen”. Met alle gevolgen van dien; denk eens aan de honden die opspringen, de honden die iedereen iets te enthousiast begroeten, de honden die met volle kracht richting een andere hond of het uitlaatveldje trekken. De basis van deze vervelende gedraging worden vaak al gelegd in de socialisatie periode. Daar kunnen we nu heel bewust mee om gaan!

Tip: neem eens de tijd om een lijstje te maken voor jezelf, waarbij je opschrijft hoe het samenleven met je pup er zo direct uit ziet als deze volwassen is. Wat vind je leuk, wat is noodzakelijk, wat kan je hond allemaal, in welke situaties breng je de hond etc.?

Gaat de hond bijvoorbeeld mee op visite, mee naar het werk, mee naar de sportvelden of ga je er juist graag samen op uit voor lange wandelingen? Nu mag je even dromen over de ideale hond, want we kunnen nu een goede basis leggen. Maar vergeet niet dat we een hond best kunnen sturen en begeleiden in een bepaalde richting, maar dat ze niet volledig maakbaar zijn.

Puppyweerbaarheid tip 2

Van de week hebben we je gevraagd om een lijstje te maken met alle dingen waarvan je hoopt dat je hond daar zo direct aan kan voldoen. Wat vind je belangrijk en wat niet? Het zal je misschien opgevallen zijn dat we (onbewust) best een flink eisen-pakketje bij ons hond neerleggen.

Het is natuurlijk nog maar de vraag of je pup hieraan kan voldoen als hij/zij volwassen is. Maar hè, wat doet het ertoe? Deze meeste partners voldoen ook niet aan het complete eisenlijstje, maat daar zijn we over het algemeen best gelukkig mee.

Gezien het lijstje met verwachtingen is het belangrijk om een puppy te hebben die snapt wat trainen is en de wereld samen met jou durft te ontdekken. Daarom beginnen we met een aandachts-oefening. We gaan de puppy leren “inchecken” : het aankijken van de eigenaar.

Oefening: inchecken
Benodigdheden: teiltje/bordje of bakje, beloningsvoertje
Uitvoering: ga op een rustig plekje staan met de pup, zet het teiltje/bordje of bakje neer. (Belangrijk is dat de pup er iets uit of af durft te pakken). Laat de puppy eerst even het voorwerp ontdekken en gooi er dan hoorbaar een voertje op/in. De pup mag deze pakken, daarna doe je een stapje weg en wacht je tot dat de pup naar je kijkt. Direct beloon je uitbundig met je stem en gooi je weer een voertje op/in het voorwerp.

Je zal zien dat je pup dit heel snel doorheeft. Dan ga je de afstand tot het voorwerp wat groter maken, maak er een feestje van en ren bijvoorbeeld samen terug om het voertje erin te doen, nadat de pup je aangekeken heeft. Let op, ga niet te snel!

Puppy weerbaarheid tip 3

Vandaag een leuke oefening voor je puppy, maar vooral een leerzame oefening voor jouzelf! We gaan de pup observeren en zo proberen in kaart te brengen hoe je pup zich gedraagt in nieuwe of spannende situaties. Maar maak het vooral niet te spannend voor je pup! Als je namelijk weet hoe je pup zich gedraagt op dat soort moment kan je je begeleiding daarop aanpassen.

Het mooie van deze oefening is dat alles goed is, dus het maakt helemaal niet uit wat je puppy doet! Want net zoals bij mensen hebben pups hun eigen strategie waarmee ze met de situatie kunnen omgaan. Net zoals wij, is de een wat voorzichtig, de ander avontuurlijk en werkt de ander graag samen. En dat is allemaal prima!

Oefening: observeer je puppy tijdens een ontdekkingstocht.

Neem je puppy mee naar een plek waar deze nog niet zo vaak geweest is, bijvoorbeeld de schuur, een kamer boven. Of kies buiten een stukje met verschillende ondergronden of objecten. Bijvoorbeeld de tuin of een speelveldje in de buurt. (Als je naar buiten gaat doe je dat natuurlijk met niet meer dan 3 personen en houd je altijd 1,5 meter afstand van elkaar).

In of rondom huis kan je de pup los van de lijn laten als dat veilig is. Buiten gebruik je een wat langere lijn zodat de pup zelf kan onderzoeken. Stap samen de ruimte in en geef de hond het gebaar van “ga maar” en dan start voor ons het grote observeren. Wat doet je puppy? Kijkt de pup je vragend aan, gaat je pup direct op onderzoek uit, is de pup heel druk of juist bedachtzaam. Benoem alles wat je ziet en observeer ook of er dingen veranderen. Na een paar minuten rond je de oefening af en neem je de pup weer mee naar de bekende omgeving waar je heel even samenspeelt.

Wat heb jij gezien bij jouw pup en hoe interpreteer je dit? Je mag altijd filmpjes delen als je wilt dat we meekijken of meedenken of gewoon om te laten zien hoe goed je pup dit deed.

Puppy weerbaarheid tip 4

Deze keer een wat minder actieve oefening, want juist in deze periode is het belangrijk dat je pup voldoende rust krijgt. We zijn meer thuis en er is daardoor wellicht wat meer onrust. Maar dit is de periode waarin we de pup leren dat rust nemen belangrijk is. Een jonge pup hoort 18-20 uur per dag te slapen, ze slapen zich groot en sterk!

Oefening: hou een puppy dagboek bij en noteer wat je wanneer met de pup doet. Hoe laat is de pup wakker, hoe lang ben je op pad en hoe lang slaapt de pup etc? Na een aantal dagen bekijk je het dagboek en stel je jezelf de vraag “krijgt de pup genoeg rust”.

Het zou mooi zijn als je een soort ritme ontwikkeld. Bijvoorbeeld: slapen, uit voor een plas en/of poep, eten, spelen, korte wandeling en weer slapen. Ook als is alles nu even anders, probeer het ritme aan te passen op het “normale leven”. Hoe ziet dat er zo direct uit?

Lukt het nog niet om samen een ritme te vinden? Mail ons en we denken met je mee!

Puppy weerbaarheid tip 5

Ik weet niet hoe het met jullie is, maar heel soms lijkt deze situatie al een beetje gewoon te worden. Dat is best bijzonder, want dat maakt dus dat we ons binnen 3 weken kunnen aanpassen. Hoe zit dat met jullie puppy? Is je pup al gewend aan zijn nieuwe omgeving, weet je puppy wat zijn mandje is en waar de voerbak staat? Herkent je puppy al bepaalde routines, bijvoorbeeld als je de voerbak gaat pakken of wanneer je klaar bent voor een wandeling?

Mooi heh, hoe goed honden op routines reageren. Dat is ook waarom rust en regelmaat zou goed werken! Ook in het trainen kun je gebruik maken van routines. Zo is het bijvoorbeeld fijn als je pup in de buurt blijft en niet trekkend over straat gaat. Daarom gaan we aan de slag met een loop oefening.

Benodigdheden: riem en voertjes
Neem je puppy mee naar buiten en zoek een rustige plek op. Stap een stukje weg van de pup en bied je open hand aan. De pup is nieuwsgierig en zal het snuitje in de hand drukken. Dat gedrag beloon je. Als het voor de puppy een logisch gevolg is geworden om je hand aan te tikken als je deze aanbiedt, dan ga je het wat lastigere maken.

Je loopt nu een paar pasjes achteruit van de pup weg en bied weer je hand aan. Je kan je hand gaan gebruiken om je puppy te sturen. Gaat de pup daar waar jouw hand tot gaat?